Villa Zeist
Een oogstrelende woning die een klassieke mansardekap combineert met moderne materialen en afwerkingen (ontwerp door: Atelier 3). Het overstek aan de achterzijde van de woning maakt het ontwerp nog net wat spannender. Het bijgebouw is minimalistisch en strak ontworpen en is daarmee een fraaie toevoeging.
De fotografie is verzorgd door Lisette van de Pavoordt
C30 (Shell HQ) – Den Haag
De renovatie van het meer dan 100 jaar oude rijksmonument aan de Carel van Bylandtlaan 30 in Den Haag heeft enkele jaren geduurd en is voor ons bureau één van de meeste prestigieuze projecten geweest. Van het gebouw zijn veel archieftekeningen bekend, maar in de praktijk blijkt dat er meer aanpassingen in de loop der tijd aan en in het gebouw zijn gedaan.
In de nieuwe situatie is het gebouw grotendeels teruggebracht naar de oorspronkelijke opzet, maar met installaties volgens de de allerhoogste standaard. Centraal zijn nieuwe liften toegevoegd door middel van waterglasinjecties en één van de binnenhoven is voorzien van een indrukwekkende glazen overkapping, uitgevoerd door Octatube. Een project om trots op te zijn!
Lees ook het artikel van de leverancier van de glaskap, Octatube
Foto's met dank aan de Vries en verburg, RoosRos architecten en octatube.
Wenteltrap en loopbrug – Helix Utrecht
Gelegen langs één van de drukste snelwegen van Nederland (A2) is deze knalgele stalen wenteltrap bijna onmisbaar voor de passanten. Midden in het grote atrium van dit kantoorgebouw is een driedelige stalen wenteltrap geplaatst welke aansluit op twee loopbruggen die beide bouwdelen met elkaar koppelen. Wij hebben bij dit project het ontwerp en de berekeningen van de loopbruggen en stalen wenteltrappen verzorgd. Daarbij is extra aandacht gegeven aan de noodzakelijke stijfheid en resonantie. Het resultaat is een imponerende trap met een breedte van wel 2,50m en een zeer hoge stijfheid en bijbehorend comfort.Kasteel Rijnhuizen – Nieuwegein
De Prouw is als constructieve adviseur betrokken bij de huidige restauratie van het exterieur en gelijktijdig wordt er gewerkt aan de herbestemmingsplannen voor het interieur. Het kasteel wordt verbouwd tot hotel en evenementenlocatie. Wij hebben de bestaande constructie geïnspecteerd en waar nodig advies gegeven voor herstel of versterking, daarnaast is een constructief ontwerp opgesteld voor de beoogde aanpassingen die nodig zijn voor de nieuwe functie.
Ontworpen in samenwerking met Hylkema Erfgoed uit Utrecht
Elleboogkerk – Amersfoort
In 2007 verwoestte een brand de kapconstructie en de torenspits van de Elleboogkerk in de historische stadkern van Amersfoort. In de jaren hierna hebben wij samen met VB erfgoed & architectuur een ontwerp opgesteld voor het herstel van de kerk. Onderdeel van dit ontwerp is de realisatie van een nieuw, modern en constructief uitdagend dak. Door middel van houten “potloden” en massief gegoten knopen is een uniek driedimensionaal vakwerk gerealiseerd met een vrije overspanning van ruim 30m. Vanwege het unieke karakter van deze constructie zijn tijdens de ontwerpfase trekproeven uitgevoerd bij de TU Eindhoven. Hiermee is voldoende vertrouwen ontstaan in het toepassen van deze unieke constructiemethode.
Het gebouw is momenteel in gebruik als museum, en voor ons is het grootste kunststuk de dakconstructie. We zijn trots dat we hier een bijdrage aan hebben mogen leveren.
Ontworpen in samenwerking met VB erfgoed & architectuur uit Vianen.
Balustrades Stedin – Goes
Bij het kantoor van Stedin in Goes is een oogstrelend golvend ontwerp gemaakt voor de trap- en vloerrandbalusrades. Door middel van Grasshopper 3D is dit vloeiende ontwerp parametrisch tot stand gekomen. Aan de hand van een compleet 3D rekenmodel is de werkelijke stijfheid en bijbehorende vervorming van de balustrade bepaald. Door deze nauwkeurige manier van berekenen heeft men de balustrade dun en zonder balusters kunnen uitvoeren, zonder concessies te doen aan het comfort of de veiligheid.Diamond House Hilversum
In samenwerking met bureau ABdVT uit Loosdrecht hebben wij een constructief ontwerp opgesteld voor dit uitdagende woonhuis. Door middel van een hybride hoofddraagconstructie van staal en hout is dit ontwerp werkelijkheid geworden. De complexe vorm, unieke materialisatie en volledig open achtergevel maakte deze woning daarmee net wat uitdagender dan de meeste. Een architectonisch statement midden in een bosrijke omgeving.
Zie ook bijgevoegd artikel: Diamond House: complexe diamant in hout en staal » Bouwwereld.nl
Bron: Maarten Noordijk
Kantoortransformatie Van Goghweg – Zaandam
Voor het voormalige kantoorpand aan de Vincent van Goghweg 52 te Zaandam is door architectenbureau OOK een ontwerp opgesteld waarbij het kantoorpand getransformeerd wordt naar een appartementencomplex. Bij deze transformatie is op basis van ons haalbaarheidsonderzoek een extra verdieping toegevoegd om het vloeroppervlak te kunnen maximaliseren.
Bij de transformatie heeft ook de gehele gevel een nieuwe uitstraling gekregen, en de nieuwe appartementen zijn voorzien van een uitkragend balkon. De Prouw heeft op basis van archiefstukken en inspecties ter plaatse de gehele hoofddraagconstructie in kaart gebracht en samen met de ontwerpteampartners hebben we zo het maximale uit de bestaande constructie weten te halen. Dit gebouw heeft een tweede leven gekregen en is klaar voor een duurzame toekomst.
Foto’s met dank aan OOK architecten
Sint Janskerk – Gouda
De St. Janskerk is de langste kerk van Nederland en ligt in het centrum van Gouda. De kerk is vooral bekend vanwege haar gebrandschilderde ramen, welke UNESCO werelderfgoed zijn. De Prouw is betrokken geweest bij diverse restauraties, verbouwingen alsmede de inbreiding van een nieuwe winkel. Sinds 1975 wordt het volledige gebouw jaarlijks gemonitord om in de gaten te houden of de bestaande fundering onderhevig is aan een verhoogde mate van zetting. In 2014 is op basis van deze meetgegevens, en de ontstane schades, besloten om over te gaan op een funderingsherstel van de koorkolommen. De Prouw heeft hiervoor het constructieve ontwerp opgesteld samen met een gedetailleerd werkplan.
De toren van de Sint Janskerk staat nog op de originele fundering die dateert van 1413. Uit de hoogtemetingen blijkt dat de toren langzaam meer zakt dan het kerkgebouw, dat tegen de toren is gebouwd. Ook hier ontstaat door het verschil in zakking schade. De Prouw onderzoekt momenteel de nut en noodzaak van een eventuele funderingsverbetering, op basis van een deskundige analyse van de meetgegevens en aanvullend geotechnisch onderzoek.
Woonhuis Bilthoven
In samenwerking met bureau ABdVT uit Loosdrecht hebben wij een constructief ontwerp opgesteld voor dit uitdagende woonhuis. Door middel van prefab betonnen gevels en geïntegreerde staalconstructies is er een spannend tweezijdig overstek gerealiseerd. De ogenschijnlijk zuivere opstapeling, waarbij de onderzijde van de bovendoos gelijk ligt met de bovenzijde van de onderdoos, maakt het ontwerp nog uitdagender maar resulteert in een krachtig beeld.
Het is een bijzondere woning waar wij als constructeur trots op zijn.
Bron: Art of Living en Maarten Noordijk
Luxe villa’s
Nieuwbouw van luxe villa’s in het “hogere segment”, in samenwerking met diverse architectenbureaus waaronder Architectenbureau Atelier 3 uit Scherpenzeel en Architectenbureau De Vries & Theunissen uit Loosdrecht. Deze projecten onderscheiden zich van de “normale” nieuwbouw door de speciale wensen en kwaliteitseisen die aan de luxe villa’s worden gesteld. De meeste projecten hebben niet-alledaagse constructies en kenmerken zich door uitdagende detaillering. Ook is controle tijdens de uitvoeringswerkzaamheden vaak gewenst, wat door De Prouw kan worden uitgevoerd.
De fotografie is verzorgd door Lisette van de Pavoordt
Oldengaerde – Dwingeloo
In opdracht van Het Drentse Landschap hebben wij mogen het constructief advies gegeven voor de restauratie van de Havezate, oorspronkelijk uit het begin van de 15e eeuw, het naastgelegen bouwhuis en de nabij gelegen daglonerswoning. Onderdeel van deze grootschalige restauratie is onder andere het herstel van diverse houtconstructies en aanwezige constructieve gebreken, het verduurzamen van de panden en diverse aanpassingen aan de constructie. Er is een ontwerp opgesteld voor de benodigde constructieve herstel- en verbouwwerkzaamheden en in nauw overleg met de aannemer (Jurriëns Noord - Groningen) zijn deze plannen tot uitvoering gekomen.
Met deze restauratie is één van de fraaiste en best bewaarde havezaten van Drenthe toegankelijker geworden voor publiek en is de technische staat weer naar behoren hersteld voor de komende decennia.
Houten wenteltrap – Boerderij
In deze historische boerderij is een unieke houten wenteltrap geplaatst. De Prouw heeft hiervoor de hoofd- en detailberekening verzorgd om grip te krijgen op de krachten, spanningen en vervormingen. Een bijzonder project met een oogstrelend resultaat dat perfect aansluit op de historische houtconstructie van de boerderij.Sint Bavo Kathedraal – Haarlem
Al jaren lang is De Prouw betrokken als constructief adviseur bij dit uitzonderlijke rijksmonument gelegen aan de rand van het centrum van Haarlem. Zo hebben we constructief advies gegeven voor de laatste grootschalige restauraties, de realisatie van een moderne uitbreiding aan de zijkant, het ontwikkelen van een nieuwe museale kelderruimte onder het koor en voor een éénmalige evenement is een tijdelijke stalen loopbrug ontworpen tussen beide torens.Wenteltrap OZC – Tilburg
In het onderwijs- en zelfstudiecentrum van de Universiteit van Tilburg is een oogstrelende gewokkelde stalen wenteltrap geplaatst. In samenwerking met EeStairs uit Barneveld hebben wij hiervoor een zeer stijve en stabiele staalconstructie ontworpen. Door middel van complexe en gedetailleerde 3D EEM-berekeningen is een realistisch beeld verkregen van de werkelijke spanningen en vervormingen. Hiermee kon een efficiënt ontwerp worden gemaakt en is een bijzondere en beeldbepalende wenteltrap gerealiseerd.Wenteltrap – The Bank Amsterdam
Een blikvanger in de ontvangstruimte van deze hoogwaardige kantoorruimte in Amsterdam, uitgewerkt in samenwerking met EeStairs uit Barneveld. Een fraaie en subtiele wenteltrap met een passende kleurstelling en materialisatie. Met de EeSoffit® afwerking aan de onderzijde wordt een zeer strakke afwerking verkregen, passend bij het omringende interieur.Ruïne Nijenbeek – Voorst
Geen restauratie, maar consolidatie van een bouwwerk. Een “ongeschonden ruïne” is met zorg geconsolideerd, zodat de uitstraling niet teveel is veranderd. Op de ruïne, die ooit als verdedigingswerk in de 13e eeuw is gebouwd, is wel een dak gekomen om het binnenwerk te beschermen tegen verdere degradatie als gevolg van weersinvloeden. Het herstel van een ruïne is bewerkelijker dan een restauratie, omdat er vaak keuzes moeten worden gemaakt of elementen behouden moeten blijven en niet teveel vervolgschade zal opleveren.Kasteel Ruurlo – Ruurlo
Restauratie en herbestemming van kasteel Ruurlo, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 14e eeuw. Het kasteel heeft bij deze restauratie een museale functie gekregen. De Prouw heeft bij dit mooie project geadviseerd bij het versterken van alle houten vloerconstructies naar de nieuwe publieke gebruiksbelastingen, de restauratie van diverse bestaande constructies en de realisatie van een nieuw trappenhuis inclusief een lift en stalen wenteltrappen. Als hoofdconstructeur zijn wij tevens betrokken geweest bij het nieuwe glazen entreeportaal en de brug hier naartoe.
Eén van de voornaamste uitdagingen uit constructief oogpunt was te vinden in het versterken van de monumentale houtconstructies zonder deze aanzienlijk aan te tasten of het aanzicht te wijzigen. De architect heeft in het nieuwe trappenhuis een bijzondere trap ontworpen die als het ware per verdieping omhoog krult. Wij hebben in opdracht van de leverancier van deze stalen trap een 3D analyse uitgevoerd om de exacte spanningen en vervormingen in deze buitengewone constructie te bepalen.
Ontworpen in samenwerking met VB erfgoed & architectuur uit Vianen
Luciakerk Ravenstein
Het stucwerk plafond van de Luciakerk te Ravenstein is op diverse locaties gescheurd. De Prouw is gevraagd om hier verder onderzoek naar te doen. Door middel van visuele inspecties aan de onder- en bovenzijde van het stucwerkplafond is de bestaande plafond- en kapconstructie in beeld gebracht. Op basis van deze bevindingen hebben wij een 3D-rekenmodel opgesteld om inzichtelijk te krijgen wat de krachtswerking van deze indrukwekkende koepelconstructie is, ook wanneer één van de onderdelen bijvoorbeeld minder goed functioneert als gevolg van houtaantasting. Door middel van dit onderzoek hebben wij de oorzaak van de scheurvorming in het stucwerk kunnen achterhalen en is een voorstel gedaan tot herstel.Clubhuis Kampong – Utrecht
Nieuwbouw van het clubhuis van de sportclub Kampong aan de Laan van Maarschalkerweerd te Utrecht naar een ontwerp van architect Jan Bakers. Het nieuwe clubhuis geeft onderdak aan sportclubs van hockey, voetbal, tennis, cricket en squash en is gebouwd op een talud, waarin de kleedkamers zijn ondergebracht. Door de hogere ligging van het clubhuis heeft men een goed overzicht over de naastgelegen sportvelden.Grote Kerk – Wageningen
Het exterieur en het interieur van dit historische icoon zijn in 2018 en 2019 grondig gerestaureerd. In september 2020 is de daarna de kerk weer in gebruik genomen. Het is een multifunctioneel gebouw geworden. In de kerk is een groot balkon aan de noordzijde verwijderd en een uitgiftebalie is toegevoegd. De begane grondvloer is voorzien van een nieuw verwarmingssysteem en er is op de verdieping naast het orgel een moderne en spannende inbreiding aangebracht die dienst doet als bijzaal. Deze is uitgevoerd naar het architectonisch ontwerp van Van Hoogevest Architecten te Amersfoort en De Prouw is hierbij betrokken geweest als hoofd- en detailconstructeur.
Foto's Frank Hanswijk.
Klokkenstoelen
Klokkenstoelen, constructies waarin de luidklokken hangen in torens, zijn bijzondere constructies. Sommige klokkenstoelen zijn eeuwen oud en zijn opgebouwd in een houtconstructie. Ons bureau verzorgt opnames en herstelplannen voor (oude) klokkenstoelen, waarbij ook de constructie van de toren wordt beschouwd. Belangrijk is ook het bepalen van de eigenfrequentie van de constructie, omdat door het luiden van klokken teveel beweging en schade aan het metselwerk kan ontstaan.
Ons bureau heeft geadviseerd voor diverse klokkenstoelen, zoals de St. Maartenskerk in Zaltbommel, de Catharijnetoren in Brielle, de Martinustoren in Franeker, de Boventoren in Kampen, de Geertekerk en Nicolaïkerk in Utrecht, de Zuiderkerk in Amsterdam, de Stevenskerk in Nijmegen en klokkenstoelen in Rinsumageest, Loppersum, Oosterhout, Abcoude en Asperen.
Trappen EeStairs
In samenwerking met trappenspecialist EeStairs uit Barneveld ontwerpt en berekend De Prouw diverse complexe stalen steek- en wenteltrappen. Met complexe rekensoftware kan hierbij middels 3D EEM-berekeningen een nauwkeurig beeld worden verkregen van het krachtenspel en de vervormingen van deze indrukwekkende staalconstructies. Vanwege verbeterde rekentechnieken worden nationaal en internationaal dan ook steeds meer van dit soort trapconstructies toegepast.
Suikerfabriek (Sugar City) – Halfweg
Op het voormalige fabrieksterrein van de Centrale Suiker Maatschappij (CSM) te Halfweg staan meerdere bouwwerken die worden getransformeerd van fabriek tot evenementenlocatie. In 1863 werd de eerste suikerfabriek geopend. Door schaalvergroting van afzonderlijke suikerfabrieken is de fabriek in 1992 gesloten. Rond 2000 is al begonnen met de transformatie, waarbij de oude suikersilo’s worden gebruikt als kantoorruimte en grote fabriekshallen zijn omgebouwd tot volwaardige evenementenlocatie. De Prouw is al vanaf het begin betrokken van de transformatie van de diverse gebouwen.
In 2022 is het poortgebouw grootschalig gerenoveerd tot kantoorruimte, het dak van de middenfabriek is recentelijk hersteld en voorzien van zonnepanelen en het ketelhuis, de turbinehal en de pulppersloods worden grondig verbouwd om hierna dienst te kunnen doen als evenementenlocatie.
Sugar City is als gebied waardevol en geldt als industrieel erfgoed en is in 2007 opgenomen in de HollandRoute van de Europese Route voor Industrieel Erfgoed. Dit is een bijzonder project voor ons omdat we hier te maken hebben met allerlei verschillende historische constructies, en de integratie van nieuwe constructies op deze bestaande hoofddraagconstructie.
Kasteel Nederhorst den Berg
Van woonkasteel met verdedigingsfunctie tot buitenplaats met grandeur en van ruïne tot kantoorpand; kasteel Nederhorst heeft in het verleden al heel wat herbestemmingen ondergaan. In 2024 wordt het kasteel verbouwd om plaats te bieden aan veertien prachtige appartementen welke onder andere bereikbaar zijn via een nieuwe liftconstructie. De Prouw bij dit project betrokken als constructief adviseur en heeft in samenwerking met VB erfgoed & architectuur en Stadsherstel Amsterdam een ontwerp opgesteld voor de beoogde verbouwplannen. Daarnaast bieden we begeleiding tijdens de uitvoering.
Boerderij Hof ter Weyde – Utrecht
In samenwerking met studio puur en Kaavee Monumenten en onder het toeziend oog van de afdeling erfgoed van de gemeente utrecht is de boerderij Hof ter Weyde verbouwd tot kinderdagopvang en appartementen. De oorspronkelijke boerderij staat op onderdelen van het gelijknamige jachtslot en kent daarmee enkele hoogmonumentale elementen. Naast deze fraaie elementen kent de boerderij ook een hoop achterstallig onderhoud. Onze rol heeft zich bij dit project vooral gericht op het herstel van de bestaande constructie en de noodzakelijke aanpassingen voor de nieuwe functies binnen de kaders van erfgoed.
Plaats van Samenkomst – Rotterdam
In een nauwe samenwerking met Terrena Architecten en het Apostolisch Genootschap is dit het eerste project waarbij wij volledig in een BIM model gewerkt hebben, door middel van Revit Structure. Het gebouw is zeer multifunctioneel ontworpen zodat deze in de toekomst ook voor allerlei andere doeleinden kan worden ingezet. Zo is er een systeemgevel toegepast waarbij in de toekomst bestaande gevelopeningen eenvoudig kunnen worden dichtgezet of nieuwe gevelopeningen kunnen worden aangebracht zonder ingrijpende voorzieningen. De hoofddraagconstructie, met diverse uitkragingen, is uitgevoerd door middel van een staalconstructie waarbij de grote overspanning van het dak boven de grote zaal is uitgevoerd door middel van een vakwerkligger. Naast de uitdagende hoofddraagconstructie en bouwsystemen hebben wij ook een gedetailleerde berekening gemaakt van de complexe en beeldvangende stalen wenteltrap.Kasteel Loenersloot
Een van de weinige kastelen die het rampjaar 1672 ongeschonden hebben doorstaan. Het kasteel is oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsbouwwerk, omringd met een kasteelgracht. De toren is het eerst gebouwd in 1258, later volgden diverse aanbouwen. De toren is daarna meerdere keren verbouwd, waarbij onder andere een trap in het metselwerk van de toren is aangebracht. Het kasteel vertoonde veel schade door onder andere het scheefzakken van de toren, maar ook op andere plaatsen.
De Prouw heeft een onderzoek uitgevoerd naar de oorzaak van de schade. Daarbij werd duidelijk dat de meeste schade is ontstaan door oude funderingen in de ondergrond, waar sinds 1767 overheen is gebouwd. Voor het scheefzakken van de toren was al voor de Tweede Wereldoorlog een plan opgezet voor een herfundering met palen, doch dit plan bleek onuitvoerbaar. Bij de restauratie van het kasteel in 2011 is een oude, nog functionele waterput op de binnenplaats aangetroffen, wat de oorzaak zou kunnen zijn van het scheefzakken. Na het dempen van de put bleek echter de toren nog steeds (langzaam) verder te zakken. In 2020 is een scheefstand van 22 cm op een hoogte van 19 meter boven het maaiveld richting het westen gemeten. In samenwerking met Walinco is een funderingsverbetering ontworpen, waarbij de bestaande ondiepe fundering wordt uitgebreid met een beperkt aantal palen, waardoor een hybride paal-plaatfundering wordt verkregen en de donjon is gestabiliseerd zonder dat er een te starre fundering ontstaat.
Jopenkerk – Haarlem
In de voormalige Jacobskerk te Haarlem is een volledig operationele brouwerij, Grand Café en restaurant gerealiseerd. De brouwerij bevindt zich op de begane grond, met hier omheen de grote bar en de café. Het restaurant en het balkon bevindt zicht op de 1e verdiepingsvloer, deze is onderling verbonden door middel van een loopbrug. In de voormalige Pastorie is de keuken en een proeflokaal gerealiseerd. Onder de begane grond van de voormalige kerkruimte is een kelder gebouwd, waarin de bierbrouwerij is ondergebracht.
De bestaande houten grenen palen zijn geïnspecteerd en er is een bacteriële aantasting aangetroffen. Op de nieuwe locatie werd een nieuwe brouwinstallatie geplaatst met een capaciteit van 10 hectoliter. Vanwege de ernstig aangetaste grenenhouten palen en de extra belastingstoename is er besloten om een complete funderingsverbetering uit te voeren. Deze bestaat uit een gewapende betonvloer in combinatie met stalen buispalen en is door ons bureau ontworpen.
Kasteel Amerongen
Sinds 2001 is De Prouw als constructief adviseur betrokken bij dit statige kasteel aan de uiterwaarden van de Rijn. Na de grootschalige restauratie van het kasteel en de bijgebouwen zijn in 2019 als laatste onderdeel de bruggen gerestaureerd. Maar… Ook bij kasteel Amerongen geldt: een restauratie is nooit helemaal gereed. Voor de constructieve zaken bij het onderhoud is ons bureau actief verbonden aan het kasteel.
Kasteel Amerongen is een waterkasteel, waarbij de waterhuishouding een belangrijke rol speelt. Als het smeltwater door de Rijn wordt afgevoerd stijgt het water in de rivier, waardoor de onderste ruimten worden bedreigd door het opkomende water. Via een meetsysteem wordt gecontroleerd of de funderingen van de gebouwen risico lopen en tijdig het grachtpeil kan worden aangepast.
Wenteltrap – Bentinck Huis Den Haag
In opdracht van EeStairs hebben wij alle hoofd- en detailberekeningen uitgevoerd voor de nieuwe stalen wenteltrappen in het Bentinck Huis aan de Lange Voorhout te Den Haag. De wenteltrap overbrugt vijf bouwlagen en is een modern hoogtepunt in dit historische pand dat na een grootschalige renovatie eind 2020 is opgeleverd.
Foto's met dank aan Hans Morren
Stadhuis – Gouda
De Prouw is als constructief adviseur betrokken bij de huidige planvorming voor de grootschalige herbestemming, verbouwing en restauratie van het iconische stadhuis van Gouda, in samenwerking met Van Hoogevest Architecten en DWA. Als één van de ontwerpteampartners denken we actief mee in de planvorming en sturen we bij constructief waar nodig. Daarnaast hebben we begin 2023 een uitgebreide schadeinspectie uitgevoerd van de voorgevel, om de omvang, oorzaak en ernst van de aanwezige schade inzichtelijk te maken.
Nieuwe Kerk Delft
Sinds 2012 is De Prouw betrokken bij de diverse restauraties, aanpassingen en inbreidingen van de Nieuwe Kerk in Delft. Van 2013 tot 2015 heeft de kerk een grootschalige restauratie ondergaan waarbij de plafonds en de kapconstructie zijn hersteld en geconserveerd. En de jaren hierna hebben wij een ontwerp opgesteld voor de uitbreiding van de koninklijke grafkelders in de zuidelijke kooromgang, deze is in 2022 opgeleverd. De uitbreiding was complex vanwege de variëteit aan historische funderingen en de complexe geotechnische benodigdheden. Door middel van een uitgebreid monitoringsplan, dat door ons bureau is opgesteld, hebben we tijdens de uitvoering grip kunnen houden op eventuele deformaties. En hoewel er van het resultaat nu nog amper iets zichtbaar is zijn wij trots dat wij bij dit uitdagende vraagstuk het constructief ontwerp hebben mogen opstellen in samenwerking met Van Hoogevest Architecten uit Amersfoort.
Momenteel zijn wij betrokken bij het ontwerp van nieuwe inbreidingen en interieur aanpassingen, in samenwerking met buro Stiel uit Elburg.
Kasteel de Haar
Sinds 1995 is ons kantoor als constructief adviseur betrokken bij de diverse grote en kleine restauraties van het grootste kasteelcomplex van Nederland. Dit betreffen onder andere restauraties van het interieur en het exterieur van het kasteel, de bijgebouwen en het chateletgebouw, alsmede de gedeeltelijke herfundatie van het kasteel.
Recentelijk is Kasteel de Haar, om begrijpelijke redenen, uitgeroepen tot het mooiste gebouw van Nederland en we zijn trotst dat wij hier onze bijdrage aan mogen leveren.
Koninklijk Paleis op de Dam – Amsterdam
De Prouw is betrokken bij de huidige restauratie van het exterieur en heeft als hoofdconstructeur onder andere een controlerende en meedenkende rol voor het steigerwerk en de afdracht hiervan op de bestaande dakconstructie. Daarnaast is door ons een onderzoek uitgevoerd naar de constructieve haalbaarheid van het plaatsen van zonnepanelen op de bestaande dakconstructies.Augustinuskerk Utrecht
Sinds 2013 is Constructiebureau De Prouw betrokken bij de restauratie van de Sint-Augustinus kerk aan de Oudegracht in Utrecht. De Sint-Augustinuskerk is gebouwd in 1839-1840 in neoclassicistische stijl (Waterstaatskerk) naar een ontwerp van Karel Georg Zocher. De kerk is de afgelopen jaren zowel van binnen als van buiten grondig gerestaureerd, onder leiding van Hylkema Erfgoed uit Utrecht. Wij hebben bij dit project een adviserende rol voor het herstel van de houtconstructie van de kap, het plaatsen van de steigerconstructie (binnen en buiten), een plaatselijk funderingsherstel en de opvang van het orgel op een nieuwe stabiele staalconstructie.
Wenteltrap – EeStairs HQ Barneveld
Voor de nieuwbouw van het duurzame en moderne hoofdkantoor van Eestairs in Barneveld hebben wij in uitvoerig overleg een constructief ontwerp gemaakt voor de beeldbepalende stalen wenteltrap in de punt van het gebouw. De stalen trap geeft toegang tot de entree van het pand op de 1e verdieping en is uitgevoerd middels een wringstijve binnenboom met uitkragende treden. Om trillingen te beperken zijn alle tredes hierbij met prefab beton afgewerkt om extra massa aan te brengen en de algehele stijfheidservaring van de trap aanzienlijk te verbeteren. Een luxe entree voor één van de meeste prestigieuze trappenbouwers ter wereld.Tivoli Oudegracht – Utrecht
Als adviseur zijn wij betrokken bij de planvorming en uitvoering van de herbestemming van het Tivoli complex aan de Oudegracht. Wat in 1267 begon als een klooster voor de Zakbroerders is in de loop der jaren verbouwd tot weeshuis, daarna gebruikt ter vermaak van het personeel van de Nederlandsche Vereeniging voor Spoor- en Tramwegpersoneel om ten slotte in 1979 deels gekraakt te worden als poppodium Tivoli aan de Oudegracht. In samenwerking met VOCUS Architecten uit Bussum is er door ons een plan ontworpen voor de herbestemming van dit iconische complex in het centrum van Utrecht.
Het complex wordt grotendeels verbouwd tot een hotel, met een horeca- en bijeenkomstfunctie op de beganegrond. Hierbij wordt de éénlaags bebouwing ter plaatse van de voormalige kloostertuin verwijderd om plaats te maken voor een hernieuwde kloostertuin. Uit constructief oogpunt omvat het plan verder diverse wanddoorbraken, nieuwe trappenhuizen, en de realisatie van nieuwe vloeren. Ook wordt het pand verduurzaamd door de kapconstructie van de grote zaal vol te leggen met zonnepanelen en de klimaatinstallaties volledig te vernieuwen.
Kasteel de Haar
Sinds 1995 is ons kantoor als constructief adviseur betrokken bij de diverse grote en kleine restauraties van het grootste kasteelcomplex van Nederland. Dit betreffen onder andere restauraties van het interieur en het exterieur van het kasteel, de bijgebouwen en het chateletgebouw, alsmede de gedeeltelijke herfundatie van het kasteel.
Recentelijk is Kasteel de Haar, om begrijpelijke redenen, uitgeroepen tot het mooiste gebouw van Nederland en we zijn trotst dat wij hier onze bijdrage aan mogen leveren.
Wenteltrap OZC – Tilburg
In het onderwijs- en zelfstudiecentrum van de Universiteit van Tilburg is een oogstrelende gewokkelde stalen wenteltrap geplaatst. In samenwerking met EeStairs uit Barneveld hebben wij hiervoor een zeer stijve en stabiele staalconstructie ontworpen. Door middel van complexe en gedetailleerde 3D EEM-berekeningen is een realistisch beeld verkregen van de werkelijke spanningen en vervormingen. Hiermee kon een efficiënt ontwerp worden gemaakt en is een bijzondere en beeldbepalende wenteltrap gerealiseerd.Klokkenstoelen
Klokkenstoelen, constructies waarin de luidklokken hangen in torens, zijn bijzondere constructies. Sommige klokkenstoelen zijn eeuwen oud en zijn opgebouwd in een houtconstructie. Ons bureau verzorgt opnames en herstelplannen voor (oude) klokkenstoelen, waarbij ook de constructie van de toren wordt beschouwd. Belangrijk is ook het bepalen van de eigenfrequentie van de constructie, omdat door het luiden van klokken teveel beweging en schade aan het metselwerk kan ontstaan.
Ons bureau heeft geadviseerd voor diverse klokkenstoelen, zoals de St. Maartenskerk in Zaltbommel, de Catharijnetoren in Brielle, de Martinustoren in Franeker, de Boventoren in Kampen, de Geertekerk en Nicolaïkerk in Utrecht, de Zuiderkerk in Amsterdam, de Stevenskerk in Nijmegen en klokkenstoelen in Rinsumageest, Loppersum, Oosterhout, Abcoude en Asperen.
Jopenkerk – Haarlem
In de voormalige Jacobskerk te Haarlem is een volledig operationele brouwerij, Grand Café en restaurant gerealiseerd. De brouwerij bevindt zich op de begane grond, met hier omheen de grote bar en de café. Het restaurant en het balkon bevindt zicht op de 1e verdiepingsvloer, deze is onderling verbonden door middel van een loopbrug. In de voormalige Pastorie is de keuken en een proeflokaal gerealiseerd. Onder de begane grond van de voormalige kerkruimte is een kelder gebouwd, waarin de bierbrouwerij is ondergebracht.
De bestaande houten grenen palen zijn geïnspecteerd en er is een bacteriële aantasting aangetroffen. Op de nieuwe locatie werd een nieuwe brouwinstallatie geplaatst met een capaciteit van 10 hectoliter. Vanwege de ernstig aangetaste grenenhouten palen en de extra belastingstoename is er besloten om een complete funderingsverbetering uit te voeren. Deze bestaat uit een gewapende betonvloer in combinatie met stalen buispalen en is door ons bureau ontworpen.
Diamond House Hilversum
In samenwerking met bureau ABdVT uit Loosdrecht hebben wij een constructief ontwerp opgesteld voor dit uitdagende woonhuis. Door middel van een hybride hoofddraagconstructie van staal en hout is dit ontwerp werkelijkheid geworden. De complexe vorm, unieke materialisatie en volledig open achtergevel maakte deze woning daarmee net wat uitdagender dan de meeste. Een architectonisch statement midden in een bosrijke omgeving.
Zie ook bijgevoegd artikel: Diamond House: complexe diamant in hout en staal » Bouwwereld.nl
Bron: Maarten Noordijk
Ruïne Nijenbeek – Voorst
Geen restauratie, maar consolidatie van een bouwwerk. Een “ongeschonden ruïne” is met zorg geconsolideerd, zodat de uitstraling niet teveel is veranderd. Op de ruïne, die ooit als verdedigingswerk in de 13e eeuw is gebouwd, is wel een dak gekomen om het binnenwerk te beschermen tegen verdere degradatie als gevolg van weersinvloeden. Het herstel van een ruïne is bewerkelijker dan een restauratie, omdat er vaak keuzes moeten worden gemaakt of elementen behouden moeten blijven en niet teveel vervolgschade zal opleveren.Stadhuis – Gouda
De Prouw is als constructief adviseur betrokken bij de huidige planvorming voor de grootschalige herbestemming, verbouwing en restauratie van het iconische stadhuis van Gouda, in samenwerking met Van Hoogevest Architecten en DWA. Als één van de ontwerpteampartners denken we actief mee in de planvorming en sturen we bij constructief waar nodig. Daarnaast hebben we begin 2023 een uitgebreide schadeinspectie uitgevoerd van de voorgevel, om de omvang, oorzaak en ernst van de aanwezige schade inzichtelijk te maken.
Elleboogkerk – Amersfoort
In 2007 verwoestte een brand de kapconstructie en de torenspits van de Elleboogkerk in de historische stadkern van Amersfoort. In de jaren hierna hebben wij samen met VB erfgoed & architectuur een ontwerp opgesteld voor het herstel van de kerk. Onderdeel van dit ontwerp is de realisatie van een nieuw, modern en constructief uitdagend dak. Door middel van houten “potloden” en massief gegoten knopen is een uniek driedimensionaal vakwerk gerealiseerd met een vrije overspanning van ruim 30m. Vanwege het unieke karakter van deze constructie zijn tijdens de ontwerpfase trekproeven uitgevoerd bij de TU Eindhoven. Hiermee is voldoende vertrouwen ontstaan in het toepassen van deze unieke constructiemethode.
Het gebouw is momenteel in gebruik als museum, en voor ons is het grootste kunststuk de dakconstructie. We zijn trots dat we hier een bijdrage aan hebben mogen leveren.
Ontworpen in samenwerking met VB erfgoed & architectuur uit Vianen.
Trappen EeStairs
In samenwerking met trappenspecialist EeStairs uit Barneveld ontwerpt en berekend De Prouw diverse complexe stalen steek- en wenteltrappen. Met complexe rekensoftware kan hierbij middels 3D EEM-berekeningen een nauwkeurig beeld worden verkregen van het krachtenspel en de vervormingen van deze indrukwekkende staalconstructies. Vanwege verbeterde rekentechnieken worden nationaal en internationaal dan ook steeds meer van dit soort trapconstructies toegepast.
Wenteltrap – Bentinck Huis Den Haag
In opdracht van EeStairs hebben wij alle hoofd- en detailberekeningen uitgevoerd voor de nieuwe stalen wenteltrappen in het Bentinck Huis aan de Lange Voorhout te Den Haag. De wenteltrap overbrugt vijf bouwlagen en is een modern hoogtepunt in dit historische pand dat na een grootschalige renovatie eind 2020 is opgeleverd.
Foto's met dank aan Hans Morren
Woonhuis Bilthoven
In samenwerking met bureau ABdVT uit Loosdrecht hebben wij een constructief ontwerp opgesteld voor dit uitdagende woonhuis. Door middel van prefab betonnen gevels en geïntegreerde staalconstructies is er een spannend tweezijdig overstek gerealiseerd. De ogenschijnlijk zuivere opstapeling, waarbij de onderzijde van de bovendoos gelijk ligt met de bovenzijde van de onderdoos, maakt het ontwerp nog uitdagender maar resulteert in een krachtig beeld.
Het is een bijzondere woning waar wij als constructeur trots op zijn.
Bron: Art of Living en Maarten Noordijk
Boerderij Hof ter Weyde – Utrecht
In samenwerking met studio puur en Kaavee Monumenten en onder het toeziend oog van de afdeling erfgoed van de gemeente utrecht is de boerderij Hof ter Weyde verbouwd tot kinderdagopvang en appartementen. De oorspronkelijke boerderij staat op onderdelen van het gelijknamige jachtslot en kent daarmee enkele hoogmonumentale elementen. Naast deze fraaie elementen kent de boerderij ook een hoop achterstallig onderhoud. Onze rol heeft zich bij dit project vooral gericht op het herstel van de bestaande constructie en de noodzakelijke aanpassingen voor de nieuwe functies binnen de kaders van erfgoed.
Kantoortransformatie Van Goghweg – Zaandam
Voor het voormalige kantoorpand aan de Vincent van Goghweg 52 te Zaandam is door architectenbureau OOK een ontwerp opgesteld waarbij het kantoorpand getransformeerd wordt naar een appartementencomplex. Bij deze transformatie is op basis van ons haalbaarheidsonderzoek een extra verdieping toegevoegd om het vloeroppervlak te kunnen maximaliseren.
Bij de transformatie heeft ook de gehele gevel een nieuwe uitstraling gekregen, en de nieuwe appartementen zijn voorzien van een uitkragend balkon. De Prouw heeft op basis van archiefstukken en inspecties ter plaatse de gehele hoofddraagconstructie in kaart gebracht en samen met de ontwerpteampartners hebben we zo het maximale uit de bestaande constructie weten te halen. Dit gebouw heeft een tweede leven gekregen en is klaar voor een duurzame toekomst.
Foto’s met dank aan OOK architecten
Plaats van Samenkomst – Rotterdam
In een nauwe samenwerking met Terrena Architecten en het Apostolisch Genootschap is dit het eerste project waarbij wij volledig in een BIM model gewerkt hebben, door middel van Revit Structure. Het gebouw is zeer multifunctioneel ontworpen zodat deze in de toekomst ook voor allerlei andere doeleinden kan worden ingezet. Zo is er een systeemgevel toegepast waarbij in de toekomst bestaande gevelopeningen eenvoudig kunnen worden dichtgezet of nieuwe gevelopeningen kunnen worden aangebracht zonder ingrijpende voorzieningen. De hoofddraagconstructie, met diverse uitkragingen, is uitgevoerd door middel van een staalconstructie waarbij de grote overspanning van het dak boven de grote zaal is uitgevoerd door middel van een vakwerkligger. Naast de uitdagende hoofddraagconstructie en bouwsystemen hebben wij ook een gedetailleerde berekening gemaakt van de complexe en beeldvangende stalen wenteltrap.Wenteltrap – EeStairs HQ Barneveld
Voor de nieuwbouw van het duurzame en moderne hoofdkantoor van Eestairs in Barneveld hebben wij in uitvoerig overleg een constructief ontwerp gemaakt voor de beeldbepalende stalen wenteltrap in de punt van het gebouw. De stalen trap geeft toegang tot de entree van het pand op de 1e verdieping en is uitgevoerd middels een wringstijve binnenboom met uitkragende treden. Om trillingen te beperken zijn alle tredes hierbij met prefab beton afgewerkt om extra massa aan te brengen en de algehele stijfheidservaring van de trap aanzienlijk te verbeteren. Een luxe entree voor één van de meeste prestigieuze trappenbouwers ter wereld.Kasteel Amerongen
Sinds 2001 is De Prouw als constructief adviseur betrokken bij dit statige kasteel aan de uiterwaarden van de Rijn. Na de grootschalige restauratie van het kasteel en de bijgebouwen zijn in 2019 als laatste onderdeel de bruggen gerestaureerd. Maar… Ook bij kasteel Amerongen geldt: een restauratie is nooit helemaal gereed. Voor de constructieve zaken bij het onderhoud is ons bureau actief verbonden aan het kasteel.
Kasteel Amerongen is een waterkasteel, waarbij de waterhuishouding een belangrijke rol speelt. Als het smeltwater door de Rijn wordt afgevoerd stijgt het water in de rivier, waardoor de onderste ruimten worden bedreigd door het opkomende water. Via een meetsysteem wordt gecontroleerd of de funderingen van de gebouwen risico lopen en tijdig het grachtpeil kan worden aangepast.
Luciakerk Ravenstein
Het stucwerk plafond van de Luciakerk te Ravenstein is op diverse locaties gescheurd. De Prouw is gevraagd om hier verder onderzoek naar te doen. Door middel van visuele inspecties aan de onder- en bovenzijde van het stucwerkplafond is de bestaande plafond- en kapconstructie in beeld gebracht. Op basis van deze bevindingen hebben wij een 3D-rekenmodel opgesteld om inzichtelijk te krijgen wat de krachtswerking van deze indrukwekkende koepelconstructie is, ook wanneer één van de onderdelen bijvoorbeeld minder goed functioneert als gevolg van houtaantasting. Door middel van dit onderzoek hebben wij de oorzaak van de scheurvorming in het stucwerk kunnen achterhalen en is een voorstel gedaan tot herstel.Koninklijk Paleis op de Dam – Amsterdam
De Prouw is betrokken bij de huidige restauratie van het exterieur en heeft als hoofdconstructeur onder andere een controlerende en meedenkende rol voor het steigerwerk en de afdracht hiervan op de bestaande dakconstructie. Daarnaast is door ons een onderzoek uitgevoerd naar de constructieve haalbaarheid van het plaatsen van zonnepanelen op de bestaande dakconstructies.Houten wenteltrap – Boerderij
In deze historische boerderij is een unieke houten wenteltrap geplaatst. De Prouw heeft hiervoor de hoofd- en detailberekening verzorgd om grip te krijgen op de krachten, spanningen en vervormingen. Een bijzonder project met een oogstrelend resultaat dat perfect aansluit op de historische houtconstructie van de boerderij.Suikerfabriek (Sugar City) – Halfweg
Op het voormalige fabrieksterrein van de Centrale Suiker Maatschappij (CSM) te Halfweg staan meerdere bouwwerken die worden getransformeerd van fabriek tot evenementenlocatie. In 1863 werd de eerste suikerfabriek geopend. Door schaalvergroting van afzonderlijke suikerfabrieken is de fabriek in 1992 gesloten. Rond 2000 is al begonnen met de transformatie, waarbij de oude suikersilo’s worden gebruikt als kantoorruimte en grote fabriekshallen zijn omgebouwd tot volwaardige evenementenlocatie. De Prouw is al vanaf het begin betrokken van de transformatie van de diverse gebouwen.
In 2022 is het poortgebouw grootschalig gerenoveerd tot kantoorruimte, het dak van de middenfabriek is recentelijk hersteld en voorzien van zonnepanelen en het ketelhuis, de turbinehal en de pulppersloods worden grondig verbouwd om hierna dienst te kunnen doen als evenementenlocatie.
Sugar City is als gebied waardevol en geldt als industrieel erfgoed en is in 2007 opgenomen in de HollandRoute van de Europese Route voor Industrieel Erfgoed. Dit is een bijzonder project voor ons omdat we hier te maken hebben met allerlei verschillende historische constructies, en de integratie van nieuwe constructies op deze bestaande hoofddraagconstructie.
Luxe villa’s
Nieuwbouw van luxe villa’s in het “hogere segment”, in samenwerking met diverse architectenbureaus waaronder Architectenbureau Atelier 3 uit Scherpenzeel en Architectenbureau De Vries & Theunissen uit Loosdrecht. Deze projecten onderscheiden zich van de “normale” nieuwbouw door de speciale wensen en kwaliteitseisen die aan de luxe villa’s worden gesteld. De meeste projecten hebben niet-alledaagse constructies en kenmerken zich door uitdagende detaillering. Ook is controle tijdens de uitvoeringswerkzaamheden vaak gewenst, wat door De Prouw kan worden uitgevoerd.
De fotografie is verzorgd door Lisette van de Pavoordt
Kasteel Nederhorst den Berg
Van woonkasteel met verdedigingsfunctie tot buitenplaats met grandeur en van ruïne tot kantoorpand; kasteel Nederhorst heeft in het verleden al heel wat herbestemmingen ondergaan. In 2024 wordt het kasteel verbouwd om plaats te bieden aan veertien prachtige appartementen welke onder andere bereikbaar zijn via een nieuwe liftconstructie. De Prouw bij dit project betrokken als constructief adviseur en heeft in samenwerking met VB erfgoed & architectuur en Stadsherstel Amsterdam een ontwerp opgesteld voor de beoogde verbouwplannen. Daarnaast bieden we begeleiding tijdens de uitvoering.
C30 (Shell HQ) – Den Haag
De renovatie van het meer dan 100 jaar oude rijksmonument aan de Carel van Bylandtlaan 30 in Den Haag heeft enkele jaren geduurd en is voor ons bureau één van de meeste prestigieuze projecten geweest. Van het gebouw zijn veel archieftekeningen bekend, maar in de praktijk blijkt dat er meer aanpassingen in de loop der tijd aan en in het gebouw zijn gedaan.
In de nieuwe situatie is het gebouw grotendeels teruggebracht naar de oorspronkelijke opzet, maar met installaties volgens de de allerhoogste standaard. Centraal zijn nieuwe liften toegevoegd door middel van waterglasinjecties en één van de binnenhoven is voorzien van een indrukwekkende glazen overkapping, uitgevoerd door Octatube. Een project om trots op te zijn!
Lees ook het artikel van de leverancier van de glaskap, Octatube
Foto's met dank aan de Vries en verburg, RoosRos architecten en octatube.
Wenteltrap – The Bank Amsterdam
Een blikvanger in de ontvangstruimte van deze hoogwaardige kantoorruimte in Amsterdam, uitgewerkt in samenwerking met EeStairs uit Barneveld. Een fraaie en subtiele wenteltrap met een passende kleurstelling en materialisatie. Met de EeSoffit® afwerking aan de onderzijde wordt een zeer strakke afwerking verkregen, passend bij het omringende interieur.Kasteel Ruurlo – Ruurlo
Restauratie en herbestemming van kasteel Ruurlo, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 14e eeuw. Het kasteel heeft bij deze restauratie een museale functie gekregen. De Prouw heeft bij dit mooie project geadviseerd bij het versterken van alle houten vloerconstructies naar de nieuwe publieke gebruiksbelastingen, de restauratie van diverse bestaande constructies en de realisatie van een nieuw trappenhuis inclusief een lift en stalen wenteltrappen. Als hoofdconstructeur zijn wij tevens betrokken geweest bij het nieuwe glazen entreeportaal en de brug hier naartoe.
Eén van de voornaamste uitdagingen uit constructief oogpunt was te vinden in het versterken van de monumentale houtconstructies zonder deze aanzienlijk aan te tasten of het aanzicht te wijzigen. De architect heeft in het nieuwe trappenhuis een bijzondere trap ontworpen die als het ware per verdieping omhoog krult. Wij hebben in opdracht van de leverancier van deze stalen trap een 3D analyse uitgevoerd om de exacte spanningen en vervormingen in deze buitengewone constructie te bepalen.
Ontworpen in samenwerking met VB erfgoed & architectuur uit Vianen
Oldengaerde – Dwingeloo
In opdracht van Het Drentse Landschap hebben wij mogen het constructief advies gegeven voor de restauratie van de Havezate, oorspronkelijk uit het begin van de 15e eeuw, het naastgelegen bouwhuis en de nabij gelegen daglonerswoning. Onderdeel van deze grootschalige restauratie is onder andere het herstel van diverse houtconstructies en aanwezige constructieve gebreken, het verduurzamen van de panden en diverse aanpassingen aan de constructie. Er is een ontwerp opgesteld voor de benodigde constructieve herstel- en verbouwwerkzaamheden en in nauw overleg met de aannemer (Jurriëns Noord - Groningen) zijn deze plannen tot uitvoering gekomen.
Met deze restauratie is één van de fraaiste en best bewaarde havezaten van Drenthe toegankelijker geworden voor publiek en is de technische staat weer naar behoren hersteld voor de komende decennia.
Tivoli Oudegracht – Utrecht
Als adviseur zijn wij betrokken bij de planvorming en uitvoering van de herbestemming van het Tivoli complex aan de Oudegracht. Wat in 1267 begon als een klooster voor de Zakbroerders is in de loop der jaren verbouwd tot weeshuis, daarna gebruikt ter vermaak van het personeel van de Nederlandsche Vereeniging voor Spoor- en Tramwegpersoneel om ten slotte in 1979 deels gekraakt te worden als poppodium Tivoli aan de Oudegracht. In samenwerking met VOCUS Architecten uit Bussum is er door ons een plan ontworpen voor de herbestemming van dit iconische complex in het centrum van Utrecht.
Het complex wordt grotendeels verbouwd tot een hotel, met een horeca- en bijeenkomstfunctie op de beganegrond. Hierbij wordt de éénlaags bebouwing ter plaatse van de voormalige kloostertuin verwijderd om plaats te maken voor een hernieuwde kloostertuin. Uit constructief oogpunt omvat het plan verder diverse wanddoorbraken, nieuwe trappenhuizen, en de realisatie van nieuwe vloeren. Ook wordt het pand verduurzaamd door de kapconstructie van de grote zaal vol te leggen met zonnepanelen en de klimaatinstallaties volledig te vernieuwen.
Clubhuis Kampong – Utrecht
Nieuwbouw van het clubhuis van de sportclub Kampong aan de Laan van Maarschalkerweerd te Utrecht naar een ontwerp van architect Jan Bakers. Het nieuwe clubhuis geeft onderdak aan sportclubs van hockey, voetbal, tennis, cricket en squash en is gebouwd op een talud, waarin de kleedkamers zijn ondergebracht. Door de hogere ligging van het clubhuis heeft men een goed overzicht over de naastgelegen sportvelden.Wenteltrap en loopbrug – Helix Utrecht
Gelegen langs één van de drukste snelwegen van Nederland (A2) is deze knalgele stalen wenteltrap bijna onmisbaar voor de passanten. Midden in het grote atrium van dit kantoorgebouw is een driedelige stalen wenteltrap geplaatst welke aansluit op twee loopbruggen die beide bouwdelen met elkaar koppelen. Wij hebben bij dit project het ontwerp en de berekeningen van de loopbruggen en stalen wenteltrappen verzorgd. Daarbij is extra aandacht gegeven aan de noodzakelijke stijfheid en resonantie. Het resultaat is een imponerende trap met een breedte van wel 2,50m en een zeer hoge stijfheid en bijbehorend comfort.Kasteel Rijnhuizen – Nieuwegein
De Prouw is als constructieve adviseur betrokken bij de huidige restauratie van het exterieur en gelijktijdig wordt er gewerkt aan de herbestemmingsplannen voor het interieur. Het kasteel wordt verbouwd tot hotel en evenementenlocatie. Wij hebben de bestaande constructie geïnspecteerd en waar nodig advies gegeven voor herstel of versterking, daarnaast is een constructief ontwerp opgesteld voor de beoogde aanpassingen die nodig zijn voor de nieuwe functie.
Ontworpen in samenwerking met Hylkema Erfgoed uit Utrecht
Kasteel Loenersloot
Een van de weinige kastelen die het rampjaar 1672 ongeschonden hebben doorstaan. Het kasteel is oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsbouwwerk, omringd met een kasteelgracht. De toren is het eerst gebouwd in 1258, later volgden diverse aanbouwen. De toren is daarna meerdere keren verbouwd, waarbij onder andere een trap in het metselwerk van de toren is aangebracht. Het kasteel vertoonde veel schade door onder andere het scheefzakken van de toren, maar ook op andere plaatsen.
De Prouw heeft een onderzoek uitgevoerd naar de oorzaak van de schade. Daarbij werd duidelijk dat de meeste schade is ontstaan door oude funderingen in de ondergrond, waar sinds 1767 overheen is gebouwd. Voor het scheefzakken van de toren was al voor de Tweede Wereldoorlog een plan opgezet voor een herfundering met palen, doch dit plan bleek onuitvoerbaar. Bij de restauratie van het kasteel in 2011 is een oude, nog functionele waterput op de binnenplaats aangetroffen, wat de oorzaak zou kunnen zijn van het scheefzakken. Na het dempen van de put bleek echter de toren nog steeds (langzaam) verder te zakken. In 2020 is een scheefstand van 22 cm op een hoogte van 19 meter boven het maaiveld richting het westen gemeten. In samenwerking met Walinco is een funderingsverbetering ontworpen, waarbij de bestaande ondiepe fundering wordt uitgebreid met een beperkt aantal palen, waardoor een hybride paal-plaatfundering wordt verkregen en de donjon is gestabiliseerd zonder dat er een te starre fundering ontstaat.
Sint Bavo Kathedraal – Haarlem
Al jaren lang is De Prouw betrokken als constructief adviseur bij dit uitzonderlijke rijksmonument gelegen aan de rand van het centrum van Haarlem. Zo hebben we constructief advies gegeven voor de laatste grootschalige restauraties, de realisatie van een moderne uitbreiding aan de zijkant, het ontwikkelen van een nieuwe museale kelderruimte onder het koor en voor een éénmalige evenement is een tijdelijke stalen loopbrug ontworpen tussen beide torens.Balustrades Stedin – Goes
Bij het kantoor van Stedin in Goes is een oogstrelend golvend ontwerp gemaakt voor de trap- en vloerrandbalusrades. Door middel van Grasshopper 3D is dit vloeiende ontwerp parametrisch tot stand gekomen. Aan de hand van een compleet 3D rekenmodel is de werkelijke stijfheid en bijbehorende vervorming van de balustrade bepaald. Door deze nauwkeurige manier van berekenen heeft men de balustrade dun en zonder balusters kunnen uitvoeren, zonder concessies te doen aan het comfort of de veiligheid.Augustinuskerk Utrecht
Sinds 2013 is Constructiebureau De Prouw betrokken bij de restauratie van de Sint-Augustinus kerk aan de Oudegracht in Utrecht. De Sint-Augustinuskerk is gebouwd in 1839-1840 in neoclassicistische stijl (Waterstaatskerk) naar een ontwerp van Karel Georg Zocher. De kerk is de afgelopen jaren zowel van binnen als van buiten grondig gerestaureerd, onder leiding van Hylkema Erfgoed uit Utrecht. Wij hebben bij dit project een adviserende rol voor het herstel van de houtconstructie van de kap, het plaatsen van de steigerconstructie (binnen en buiten), een plaatselijk funderingsherstel en de opvang van het orgel op een nieuwe stabiele staalconstructie.
Villa Zeist
Een oogstrelende woning die een klassieke mansardekap combineert met moderne materialen en afwerkingen (ontwerp door: Atelier 3). Het overstek aan de achterzijde van de woning maakt het ontwerp nog net wat spannender. Het bijgebouw is minimalistisch en strak ontworpen en is daarmee een fraaie toevoeging.
De fotografie is verzorgd door Lisette van de Pavoordt
Sint Janskerk – Gouda
De St. Janskerk is de langste kerk van Nederland en ligt in het centrum van Gouda. De kerk is vooral bekend vanwege haar gebrandschilderde ramen, welke UNESCO werelderfgoed zijn. De Prouw is betrokken geweest bij diverse restauraties, verbouwingen alsmede de inbreiding van een nieuwe winkel. Sinds 1975 wordt het volledige gebouw jaarlijks gemonitord om in de gaten te houden of de bestaande fundering onderhevig is aan een verhoogde mate van zetting. In 2014 is op basis van deze meetgegevens, en de ontstane schades, besloten om over te gaan op een funderingsherstel van de koorkolommen. De Prouw heeft hiervoor het constructieve ontwerp opgesteld samen met een gedetailleerd werkplan.
De toren van de Sint Janskerk staat nog op de originele fundering die dateert van 1413. Uit de hoogtemetingen blijkt dat de toren langzaam meer zakt dan het kerkgebouw, dat tegen de toren is gebouwd. Ook hier ontstaat door het verschil in zakking schade. De Prouw onderzoekt momenteel de nut en noodzaak van een eventuele funderingsverbetering, op basis van een deskundige analyse van de meetgegevens en aanvullend geotechnisch onderzoek.
Nieuwe Kerk Delft
Sinds 2012 is De Prouw betrokken bij de diverse restauraties, aanpassingen en inbreidingen van de Nieuwe Kerk in Delft. Van 2013 tot 2015 heeft de kerk een grootschalige restauratie ondergaan waarbij de plafonds en de kapconstructie zijn hersteld en geconserveerd. En de jaren hierna hebben wij een ontwerp opgesteld voor de uitbreiding van de koninklijke grafkelders in de zuidelijke kooromgang, deze is in 2022 opgeleverd. De uitbreiding was complex vanwege de variëteit aan historische funderingen en de complexe geotechnische benodigdheden. Door middel van een uitgebreid monitoringsplan, dat door ons bureau is opgesteld, hebben we tijdens de uitvoering grip kunnen houden op eventuele deformaties. En hoewel er van het resultaat nu nog amper iets zichtbaar is zijn wij trots dat wij bij dit uitdagende vraagstuk het constructief ontwerp hebben mogen opstellen in samenwerking met Van Hoogevest Architecten uit Amersfoort.
Momenteel zijn wij betrokken bij het ontwerp van nieuwe inbreidingen en interieur aanpassingen, in samenwerking met buro Stiel uit Elburg.
Grote Kerk – Wageningen
Het exterieur en het interieur van dit historische icoon zijn in 2018 en 2019 grondig gerestaureerd. In september 2020 is de daarna de kerk weer in gebruik genomen. Het is een multifunctioneel gebouw geworden. In de kerk is een groot balkon aan de noordzijde verwijderd en een uitgiftebalie is toegevoegd. De begane grondvloer is voorzien van een nieuw verwarmingssysteem en er is op de verdieping naast het orgel een moderne en spannende inbreiding aangebracht die dienst doet als bijzaal. Deze is uitgevoerd naar het architectonisch ontwerp van Van Hoogevest Architecten te Amersfoort en De Prouw is hierbij betrokken geweest als hoofd- en detailconstructeur.
Foto's Frank Hanswijk.